Burgonyás félbarna kenyér. Légkeveréses halogén sütőben

 Burgonyás félbarna kenyér

 Hozzávalók                                                                   

1/2 kg-oshoz


25 dkg BL 80-as kenyérliszt 

5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

2,5 dkg élesztő (budafoki)

2 db burgonya

4 dkg kacsazsír

1 dkg só

1,5 dl langyos víz


Elkészítés

    1. lépés

    A 10 dkg teljes kiőrlésű búzalisztben elmorzsoltam az élesztőt és felöntöttem

a teljes vízmennyiséggel. Kézzel összekavartam kicsit, hogy ne legyen csomós a

liszt, majd félretettem pihenni. Amíg a burgonya megfőtt.    

2. lépés

    A burgonyát meghámoztam, apró kockákra vágtam és annyi vízben, ami éppen

ellepte, megfőztem.

 3. lépés

    Amikor megfőtt a burgonya, krumplinyomóval az élesztős keverékre nyomtam, és a

többi hozzávalót is beleraktam. Kézi robotgép dagasztóvillájával kb. negyed óráig

dagasztottam. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Lefedve kb. 40-50

percet pihent.



 4. lépés                                                                   

Liszttel megszórt felületre borítottam.


 5. lépés

Egy kicsit összegyúrtam cipó formájúra.




 6. lépés

Kézzel szétlapítottam.



 7. lépés

Széleit behajtva szorosan feltekertem.




 8. lépés

Sütőpapírral bélelt formába tettem újbóli pihentetésre kb. 40 percre.

9. lépés

Amikor szépen megkelt, pengével hasítékokat vágtam rá, vízzel megkentem.






10. lépés


Sütési idő 50 perc 210 fokon, majd 10 perc 180 fokon. Alsó rácson sütöttem egy jénai tál tetejében.
Magasító nélkül kezdtem el sütni, de félidőben rátettem a magasítót, mert nagyon kezdett pirulni a teteje. És miután kivettem, úgy ítéltem meg, hogy az alja nincs megsülve, fejre fordítottam es további 10 percig sütöttem 180 fokon.