Hozzávalók
1/2 kg-oshoz
25 dkg BL 80-as kenyérliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2,5 dkg élesztő (budafoki)
2 db burgonya
4 dkg kacsazsír
1 dkg só
1,5 dl langyos víz
Elkészítés
1. lépés
A 10 dkg teljes kiőrlésű búzalisztben elmorzsoltam az élesztőt és felöntöttem
a teljes vízmennyiséggel. Kézzel összekavartam kicsit, hogy ne legyen csomós a
liszt, majd félretettem pihenni. Amíg a burgonya megfőtt.
2. lépés
A burgonyát meghámoztam, apró kockákra vágtam és annyi vízben, ami éppen
ellepte, megfőztem.
3. lépés
Amikor megfőtt a burgonya, krumplinyomóval az élesztős keverékre nyomtam, és a
többi hozzávalót is beleraktam. Kézi robotgép dagasztóvillájával kb. negyed óráig
dagasztottam. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Lefedve kb. 40-50
percet pihent.
4. lépés
Liszttel megszórt felületre borítottam.
5. lépés
Egy kicsit összegyúrtam cipó formájúra.
6. lépés
Kézzel szétlapítottam.
7. lépés
Széleit behajtva szorosan feltekertem.
8. lépés
Sütőpapírral bélelt formába tettem újbóli pihentetésre kb. 40 percre.
9. lépés
Amikor szépen megkelt, pengével hasítékokat vágtam rá, vízzel megkentem.
10. lépés