Rozskenyér. Légkeveréses halogén sütőben

 Rozskenyér                                                            




Hozzávalók:                             

35 dkg világos rozsliszt
15 dkg kenyérliszt (+ a szóráshoz)
3 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 tk barna cukor
2 kk só
2 ek olivaolaj (+ a forma kenéséhez)


Elkészítés:
A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
Összekeverjük a száraz alapanyagokat,
majd hozzáöntjük az olajat és az élesztős vizet.
Kb. 20 perc alatt sima tésztává dagasztjuk
(ha túl lágynak érezzük a tésztát,
fokozatosan adjunk hozzá finomlisztet)
Minimum egy órát kelesztjük.
Lisztezett deszkán megformázzuk a kenyeret,
a kiolajozott formába helyezzük
és még minimum egy órát kelesztjük.
Lekenjük a tetejét vízzel.
A sütőbe egy kis tálba kb. másfél dl vizet teszünk, hogy gőz keletkezzen.

Sütési idő: 45-50 perc
Sütési hőfok: 220° 15 percig, 200° 15 percig, 180° 15 percig
 
Sokkal szebb a színe és jobban ropog a héja


Ebből az adagból egy kb. 90 dkg-os kenyér lesz.